Herijking kadernota Klimaat en Duurzaamheid 2026

Terug naar navigatie - Herijking kadernota Klimaat en Duurzaamheid 2026

Doelstellingen op het gebied van duurzaamheidsmaatregelen aan woningen en toepassen van zonnepanelen  lopen vertragingen op door wijzigingen in regelingen en nieuwe benodigde onderzoeken in verband met aanwezige beschermde soorten fauna. Ook in ons eigen vastgoed lopen we vertraging op vanwege netcongestieproblematiek. Budgettoevoeging is nodig om de haalbaarheid van de voorgenomen maatregelen zeker te stellen.

Kader Raadsprogramma

Terug naar navigatie - Kader Raadsprogramma

De effecten van de opwarming van de aarde zien we nu al terug in verdroging, hittestress, wateroverlast, ongezonde luchtkwaliteit en een afname in de biodiversiteit in onze natuur. Daarom willen we de klimaatverandering aanpakken op een voor inwoners toegankelijke en betaalbare manier. We gaan voor een groene en schone leefwereld; nu en in de toekomst. Ook zetten we de komende periode stappen in de energie- en warmtetransitie en bouwen het gebruik van fossiele brandstoffen af. We creëren draagvlak voor het opwekken van duurzame energie en laten inwoners meeprofiteren. We betrekken inwoners actief bij de maatregelen die we nemen. We houden hierin rekening met gezondheid en leefbaarheid.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

1. Samen maken we Waalre schoner door ons restafval te reduceren in lijn met de landelijke doelstelling.

Terug naar navigatie - 1. Samen maken we Waalre schoner door ons restafval te reduceren in lijn met de landelijke doelstelling.

Samen maken we Waalre schoner door ons restafval te reduceren in lijn met de landelijke doelstelling. We stimuleren hergebruik onder onze inwoners en geven daar als gemeente zelf het goede voorbeeld. We stimuleren een meer servicegerichte aanpak bij de afvalinzameling bij aanpassingen in onze contracten met afvalinzamelaars.

2. Onze openbare ruimte benutten we voor het nemen van maatregelen die de biodiversiteit vergroten.

Terug naar navigatie - 2. Onze openbare ruimte benutten we voor het nemen van maatregelen die de biodiversiteit vergroten.

Onze openbare ruimte benutten we voor het nemen van maatregelen die de biodiversiteit vergroten. En houden het water langer vast in de bebouwde kommen en in het buitengebied. Natuurbeheer en -behoud krijgt hierdoor een vernieuwde rol. We stimuleren initiatieven van inwoners voor een meer biodiverse groene invulling in de woonomgeving.

3. Onze hele woningvoorraad willen we verder verduurzamen

Terug naar navigatie - 3. Onze hele woningvoorraad willen we verder verduurzamen

Hierin hebben we meerdere subdoelen:

  • Wij nemen deel aan het regionale project De Groene Zone isoleren. We kijken naar een Groene zone 2.0. Waalre, waarbij er ingezet wordt op het isoleren van woningen en het terugbrengen van het energiegebruik.
  • We wekken meer lokale energie op om de afhankelijkheid van anderen te verminderen. En schalen af in het gebruik van fossiele brandstoffen.
  • We gaan met inwoners en ondernemers in gesprek om ideeën en praktijkvoorbeelden op te halen. Aan de hand hiervan maken we praktische handreikingen om hen te helpen. Zo stimuleren we het reduceren van afval en het verminderen van onze voetafdruk.
  • We stimuleren private initiatieven en bekijken de mogelijkheden voor ons eigen vastgoed.
  • De gemeente Waalre geeft het voorbeeld en vermindert haar eigen CO2 uitstoot. Bijvoorbeeld door het aanpassen van ons aanbestedingsbeleid
  • Waalre onderzoekt de mogelijkheden om aan te sluiten bij het Schone Luchtakkoord
  • De aanleg van grootschalige zonne-energie combineren we met natuurontwikkeling. We bekijken hoe we de opbrengsten ten goede laten komen aan onze inwoners via bijvoorbeeld een energiefonds