Herijking kadernota Veiligheid 2026

Terug naar navigatie - Herijking kadernota Veiligheid 2026

 Ondermijning is een blijvend aandachtspunt. We blijven daar alert op. Ook de fysieke leefbaarheid is een blijvend punt van aandacht. Onze samenwerkingen op het gebied van veiligheid werpen zijn vruchten af, maar verslappen is niet aan de orde. Voor de Kadernota: er blijft structureel geld nodig voor het opleiden en trainen van medewerkers in kader van privacy, cyberaanvallen en ondermijning. 

Kader Raadsprogramma

Terug naar navigatie - Kader Raadsprogramma

Een veilige leefomgeving voor onze inwoners is een belangrijk speerpunt. Dat betekent dat we aantasting of bedreigingen daarvan zo snel mogelijk aanpakken. Het is belangrijk om continu alert te zijn om de veiligheid in onze dorpen blijvend te kunnen waarborgen. Ondermijnende criminaliteit is niet of nauwelijks zichtbaar. Maar de effecten daarvan zijn wel degelijk merkbaar: de aanpak van witwassen van geld bij het aankopen van onroerend goed, productie van en handel in drugs en dumpingen in natuurgebieden, uitbuiting en mensenhandel vragen een harde aanpak. “Je ziet het pas als je het door hebt” is een motto dat Waalre de komende periode meer zal moeten omzetten in daden.

We pakken dit preventief aan door de inzet van buurtnetwerken, voorlichting op diverse veiligheidsthema’s en vroegsignalering in netwerkverband met interne en externe partners (o.a. boa’s, CMD, PlusTeam, wijkagenten, woningcorporaties, wijk-GGD, huisartsen) waarmee we inspelen op de trends en ontwikkelingen die in Waalre spelen. We behouden de integrale aanpak zorg en veiligheid die de afgelopen jaren zijn meerwaarde heeft laten zien en versterken deze verder. 

Daarnaast pakken we aantastingen en bedreigingen aan met het bestuurlijk instrumentarium (o.a. Wet Damocles, last onder dwangsom, gebiedsverbod). Van belang hierbij is het gebruik van zowel het bestuursrecht en strafrecht. 

Dit alles betekent dat de ambtelijke organisatie verder moet ontwikkelen op dit gebied zodat signalen tijdig worden herkend en worden opgepakt. We zetten in op het verhogen van het bewustzijn van inwoners van deze signalen met als doel slachtofferschap te voorkomen.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

1. We investeren in veilige werk- en woonomgevingen en passen daar waar nodig ook de openbare ruimte op aan.

Terug naar navigatie - 1. We investeren in veilige werk- en woonomgevingen en passen daar waar nodig ook de openbare ruimte op aan.

We maken gebruik van onze wettelijke mogelijkheden en regels om dat indien nodig af te dwingen. 

2. Voor het realiseren van veiligheid is het nodig problemen breed aan te pakken.

Terug naar navigatie - 2. Voor het realiseren van veiligheid is het nodig problemen breed aan te pakken.

We maken bepaalde plaatsen toegankelijker om zo beter toezicht- en handhavingsinstrumenten te kunnen gebruiken. Waaronder ook toegesneden bestemmingsplannen, etc. De noodzaak om nog scherper te kunnen opereren in nauwe samenwerking met politie en justitie vraagt ook meer van de ambtelijke organisatie.

5. We investeren in digitale veiligheid door onze systemen up-to-date te houden.

Terug naar navigatie - 5. We investeren in digitale veiligheid door onze systemen up-to-date te houden.

We trainen op digitale aanvallen. Cybersecurity en beveiligingschecks maken deel uit van ons dagelijks werk. De mens is hierbij altijd de zwakke schakel. We zorgen ervoor dat onze medewerkers getraind en voorbereid zijn.